Gevolgen van pesten
Kinderen die pesten, leren niet op een sociaal aangepaste manier te onderhandelen met anderen. Daardoor kunnen ze uiteindelijk onaangepaste gedragspatronen ontwikkelen en lopen ze een grotere kans op ernstige problemen in de adolescentie.
Maar ook klasgenoten hebben last van het pesten. De verstoring en afleiding die het pesten veroorzaakt, hinderen het leren. Op dagen waarop niet-betrokken kinderen iemand gepest zien worden, vinden ze school minder leuk. Als pestgedrag niet adequaat aangepakt wordt kunnen kinderen de conclusie trekken dat slachtoffers verdienen wat ze krijgen, dat macht belangrijker is dan rechtvaardigheid en dat volwassenen niet goed voor kinderen zorgen.
Erkende interventie
Meidenvenijn is niet fijn! is een door het RIVM Centrum Gezond Leven erkende interventie, die bijdraagt aan het verbeteren van de gezondheid van leerlingen door (zorgwekkend) pestgedrag onder meisjes aan te pakken. De methode Meidenvenijn is niet fijn! helpt om de specifieke rollen en het gedrag van meiden onderling, bespreekbaar te maken. Vanuit een veilige setting wordt er gekeken naar de groepsstructuur en naar de processen die zich daarin ongemerkt afspelen.
Van negatief naar positief gedrag
De methode reikt handvatten aan om rollen en gedrag te herkennen, zodat meiden zich bewust zijn van de diverse meidenrollen in de groep, hun eigen rol en van het effect van hun gedrag op anderen. Door in te zetten op kwaliteiten en het ombuigen van negatief naar positief gedrag, is er veel mogelijk. Meiden krijgen inzicht in hun eigen gedrag, dat van de ander, en er is herkenning.
Hoe te gebruiken?
Om scholen te adviseren over Meidenvenijn is niet fijn! kunnen adviseurs ervoor kiezen om enkel de Cursusdag te volgen (individueel of met enkele collega’s) Ze krijgen informatie over pestgedrag in het algemeen, meidenvenijn in het bijzonder en inzicht in de werking van het lespakket. Als organisatie zou je er ook voor kunnen kiezen om het hele team in te schrijven voor de Teamworkshop Meidenvenijn. Het geeft je als organisatie in ieder geval genoeg inhoudelijke bagage om scholen en instanties van goed advies te voorzien.
Wilt u als (ambulant) begeleider, coach of consulent aan de slag met Meidenvenijn is niet fijn! en de lessen willen geven, meld je dan aan voor de Opleiding Meidenvenijn. Je neemt deel aan de Cursusdag en volgt daarbij een certificeringstraject (uitvoering in de praktijk) tot ‘Specialist Meidenvenijn’. Met het behaalde certificaat ben je bevoegd om in licentie de lessen te mogen uitvoeren. De school of instantie die u gaat begeleiden zal in het bezit moeten zijn van het Basispakket Meidenvenijn of zal deze vooraf nog moeten bestellen.
Wat kunt u voor ouders betekenen?
Voor ouders is er een speciale webpagina Ouders met algemene adviezen voor ouders over omgaan met pestgedrag. Het verschil tussen pesten en plagen wordt daar bijvoorbeeld benoemd. Er zijn ook specifieke adviezen voor ouders van gepeste kinderen en voor ouders van kinderen die pesten.
Verder vindt u op deze pagina tips voor School en ouders: hoe betrekt u hen bij de aanpak van meidenvenijn, hoe communiceert u daarover en hoe organiseert de school op tactvolle wijze een ouderbijeenkomst. Op de pagina Ouders wordt ook benoemd dat wanneer een kind extra hulp nodig heeft, er in samenspraak met het zorgteam van de school gekeken kan worden naar een op-maat zorgtraject.